info@cilera.se

Vad innebär personlig borgen?

pexels-mentatdgt-1220757-scaled
PUBLICERAD: 22 juni, 2021
#Ekonomi
Att ta ett företagslån för att kortsiktigt förbättra företagets likviditet kan vara lockande, inte minst i tider präglade av oro. För att beviljas ett företagslån krävs det många gånger att någon går personlig borgen. Det innebär att borgensmannen förpliktar sig till att betala lånet om den person eller det företag som har tagit lånet inte betalar. Vi reder ut vad det innebär att gå i personlig borgen på ett företagslån.

Ett företagslån kan snabbt förbättra ett företags likviditet. Många gånger krävs ingen pantsättning, men banken behöver ändå en garanti, eller en säkerhet, på att lånet kan återbetalas. Ofta är inte säkerheten i kassaflödet och företagets tillgångar tillräcklig, utan behöver också kompletteras med att någon går i personlig borgen.

Vem går i borgen?

I de flesta fall är det någon som har en anknytning till företaget, ofta en ägare eller annan högt uppsatt person. Även tredje part kan gå in som borgenär – då rör det sig ofta om ett annat bolag med stor ekonomisk stabilitet.

För dig som borgensman är det viktigt att du förstår vidden av åtagandet och de eventuella risker som det innebär att träda in i företagets ställe och överta betalning av skulden om företaget inte kan. Det innebär att du blir skyldig att betala av skulden med egna medel om företaget ställer in betalningarna.

Vilka krav ställs på en borgensman?

Kraven på borgensmän för företagskrediter är desamma som för privatlån. Det innebär att du behöver uppfylla följande tre krav:

  1. Svenskt medborgarskap
  2. Fri från betalningsanmärkningar
  3. Ordnad ekonomi

Den praktiska biten är enkel. Vid ansökan av företagslån online behöver du i de flesta fall bara ange dina personliga uppgifter och signera med BankID. Du har då åtagit dig det ansvar och den skyldighet som en borgensman förpliktar sig till.

Vad gäller vid större lån?

Ju större lån ett företag ansöker om, desto större blir risken för långivaren. Det är också därför som långivaren ställer krav på ett delat borgensåtagande vid större lånesummor. Vid vilken lånesumma som bankerna drar denna gräns skiljer sig mellan olika banker, men en grundregel är att ett företagslån på över 200 000 kronor kräver att två personer går i personlig borgen.

 

OM CILERA

Vi har samlat några av landets främsta jurister, ekonomer och affärsutvecklare för att stötta företag som behöver ett lyft i sin likviditet. Cilera är ensamma i Sverige med att erbjuda oberoende rådgivning till företag och företagare inom juridik, ekonomi och affärsutveckling.

Relaterade artiklar

Artikel

Förbättra kreditvärdigheten i företaget

Så klassas kreditvärdighet Det finns olika klasser och skalor för att ranka...
Artikel

Obetalda fakturor kan skapa stora problem

Om företaget inte gör tillräckligt för att hantera problemen finns en överhängande...

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.