info@cilera.se

Obetalda fakturor kan skapa stora problem

Vad-händer-om-jag-inte-kan-betala-företagets-fakturor-scaled-e1624368058911
PUBLICERAD: 22 juni, 2021
#Ekonomi

Företag drabbas ibland av likviditetsproblem, inte minst i skakiga tider. Om åtgärder vidtas, och framför allt om åtgärder vidtas i tid, finns det möjlighet till ekonomisk återhämtning.

Om företaget inte gör tillräckligt för att hantera problemen finns en överhängande risk att företaget inte kan betala sina lån, leverantörsfakturor och skatter. En ohanterlig skuld som hamnar hos Kronofogden kan skapa nya problem som tillsammans kan skapa en nedåtgående spiral. Men vad händer egentligen om du inte kan betala företagets fakturor?

Vad innebär ett betalningsföreläggande?

Ett betalningsföreläggande är din första varningsflagga. Det innebär att en leverantör som du har obetalda fakturor hos väljer att vända sig till Kronofogden för hjälp med att driva in fakturan. Det som händer då är att du får ett kravbrev från Kronofogden som påbörjar en exekution för att driva in betalningen på uppdrag av din leverantör. Om du fortsatt inte betalar skulden får företaget slutligen en betalningsanmärkning.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en offentlig notering om att ditt företag har misslyckats med att utföra sina betalningar. När en kreditupplysning görs på företaget blir denna information synlig och ofta medför det att företagets kreditmöjligheter begränsas eller försvinner helt. Detta kan skapa stora problem. Notera att skulder som betalas efter tidsfristen fortsatt syns som en betalningsanmärkning i registret. För företag syns den i fem år.

Kommunicera mera – en lösning

Det första du bör göra när du upptäcker att du inte kommer att ha möjlighet att betala din skuld eller faktura i tid, är att ta kontakt med leverantören eller kreditgivaren. Redogör för din situation och undersök möjligheten att förlänga kredittiden på lånet eller fakturans förfallodatum. Detta är ett sätt som många gånger förhindrar att ärendet går till inkasso. Be om ett betalningsuppskov eller skapa en avbetalningsplan tillsammans med den part som du ska betala till.

OM CILERA

Vi har samlat några av landets främsta jurister, ekonomer och affärsutvecklare för att stötta företag som behöver ett lyft i sin likviditet. Cilera är ensamma i Sverige med att erbjuda oberoende rådgivning till företag och företagare inom juridik, ekonomi och affärsutveckling.

Relaterade artiklar

Artikel

Förbättra kreditvärdigheten i företaget

Så klassas kreditvärdighet Det finns olika klasser och skalor för att ranka...
Artikel

Vad innebär personlig borgen?

Ett företagslån kan snabbt förbättra ett företags likviditet. Många gånger krävs ingen...

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.