info@cilera.se

Förbättra kreditvärdigheten i företaget

rupixen-com-Q59HmzK38eQ-unsplash-scaled
PUBLICERAD: 22 juni, 2021
#Ekonomi
Kreditvärdighet avser ett företags (eller en persons) förmåga att betala av sina skulder för till exempel lån eller inköpsfakturor. Kreditvärdigheten kan försämras på flera sätt – och förbättras.

Så klassas kreditvärdighet

Det finns olika klasser och skalor för att ranka kreditvärdighet; AAA till C samt 1 till 5.

  • AAA / 5: Väldigt låg risk
  • AA / 4: Låg risk
  • A / 3: Medelhög risk
  • B / 2: Hög risk
  • C /1: Väldigt hög risk

Med ett lågt kreditbetyg kan det bli svårt att få ett lån från banken med bra villkor; du riskerar att få betala högre ränta på lånet och ges generellt sämre villkor.

3 steg till bättre kreditvärdighet

Här är tre bra tips för att förbättra företagets likviditet och ge dig bättre förutsättningar för bra villkor på likvida medel.

1. Betala i tid

Kreditvärdigheten avgörs inte minst av om du betalar dina fakturor i tid eller inte. Kreditvärdigheten riskerar att sjunka snabbt om du har försenade inbetalningar som omvandlas till betalningsanmärkningar och så småningom en växande mängd skulder. Det första som kreditgivare tittar på är betalningsanmärkningar som har orsakats av uteblivna eller missade betalningar.

Tips!

Upprätta rutiner för betalningar. Ha som en stående punkt att varje vecka gå igenom inkommande fakturor och sätta dem för betalning på till exempel måndagar. Då minskar du risken att missa en inkommen faktura och eventuella betalningsanmärkningar.

2. Kassaflödet

Kreditgivare tittar alltid på kassaflödet för att försäkra sig om att kassan innehåller en tillräcklig mängd med likvida medel för betalning av amortering och ränta på krediten. Det är därför viktigt att också driva in betalningar från kunder och se till att upprätthålla ett positivt kassaflöde.

Tips!

Använd factoringtjänster för att upprätthålla ett stabilt kassaflöde. Det innebär att du kan ge företaget pengar på kontot genom att belåna eller sälja fakturor utan att behöva invänta kundens inbetalning.

3. Minska kostnaderna

I kreditgivarnas bedömning av ditt företag tittar de på marginalvinsten. En hög marginalvinst ger i regel bättre villkor hos banken. Hög marginal vittnar om att företaget har en ekonomisk stabilitet.

Tips!

Högre intäkter eller lägre kostnader kan förbättra marginalerna. Sänkta kostnader är det snabbaste sättet att öka marginalerna; de allra flesta företag har en del kostnader som kan sänkas, både fasta och rörliga kostnader.

OM CILERA

Vi har samlat några av landets främsta jurister, ekonomer och affärsutvecklare för att stötta företag som behöver ett lyft i sin likviditet. Cilera är ensamma i Sverige med att erbjuda oberoende rådgivning till företag och företagare inom juridik, ekonomi och affärsutveckling.

Relaterade artiklar

Artikel

Obetalda fakturor kan skapa stora problem

Om företaget inte gör tillräckligt för att hantera problemen finns en överhängande...
Artikel

Vad innebär personlig borgen?

Ett företagslån kan snabbt förbättra ett företags likviditet. Många gånger krävs ingen...

Har du frågor eller vill boka ett möte?
Hör av dig direkt!

KONTAKTFORMULÄR

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer till dig så snart vi kan.
Vi använder cookies för att göra webbplatsen bättre för dig. Läs mer om hur vi hanterar cookies och personuppgifter.